Ugroženi dnevni leptiri Srbije – podešavanje zaštitarskih alata

Naš prethodni Rufford projekat se može smatrati velikim uspehom, pošto smo (1) od tada otkrili tri nove vrste dnevnih leptira u Srbiji i (2) organizovali mrežu ljudi koji zajedno rade na razvoju baze podataka o leptirima, njihovom istraživanju i zaštiti. Ukupno 198 vrsta dnevnih leptira je zabeleženo u Srbiji, ali se naša zemlja još uvek može smatrati jednom od najmanje izučenih u regionu. Brze promene u poljoprivredi, raseljavanje stanivništa i promene u ekonomiji mogu izazvati gubitakmnogih vrsta leptira.

Ovogodišnjim projektom želimo da ujedinimo naše saradnike i zajedno unapredimo mapiranje i praćenje stanja dnevnih leptira u Srbiji. Nekoliko obuka i male novčane nadoknade za terenski rad su tu da obezbede širu mrežu saradnika. Želimo da unapredimo i način unosa podataka, tako što ćemo postaviti postojeću bazu podataka na Internet. To će olakšati naporan posao mapiranja i obezbediti alate za izradu nove crvene liste i atlasa dnevnih leptira Srbije u budućnosti. Nadamo se da će osvežena crvena lista omogućiti bolju procenu prioritetnih vrsta za zaštitu i da će omogućiti očuvanje najznačajnijih staništa dnevnih leptira.

Praćenje naših najugroženijih dnevnih leptira (Boloria eunomia, Lycaena helle i Phengaris teleius) će se nastaviti tokom ovog projekta. Na kraju projekta poslaćemo izveštaje odgovornim državnim organizacijama i objaviti na našim stranicama. Mapiranje nedovoljno istraženih delova će biti nastavljeno i pokriće još veću teritoriju u odnosu na prethodni projekat uz pomoć razvijene mreže volontera.

Na kraju, tu su i filmovi, tekstovi, postovi, info table i brošure. Nadam se da ćemo imati prilike da nešto naučimo jedni od drugih tokom projekta i da ćemo zajedno pomoći našim leptirima. Još uvek ima puno mesta za sveže ideje! Slobodno nas kontaktirajte, ako želite da pomognete našem timu.

Projekat je podržala Rufford Small Grants fondacija, a nešto više o njemu možete saznati na stranici projekta.