Novosti

Najave

VI skup „Partnerstvom ka zaštiti prirode“

Predstavnici BDDSP, Dimitrija Savić-Zdravković, Marko Nikolić i Miloš Popović, su 26. decembra učestvovali na redovnom godišnjem skupu upravljača i organizacija za zaštitu prirode pod nazivom “Partnerstvom ka zaštiti prirode”, održanom u prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Na ovom skupu imali smo priliku da istaknemo značaj uloge organizacija civilnog društva u istraživanju i zaštiti prirode i projekte koje smo realizovali prethodnih godina pod pokroviteljstvom Rufford fondacije.

U okviru ovog skupa predstavljeni su programi monitoringa ugroženih vrsta u zaštićenim područjima, mogućnosti umrežavanja stručnih institucija, zaštićenih područja i organizacija civilnog društva kroz evropske programe zaštite prirode, kao i mogućnosti saradnje na planu promocije prirodne baštine.

Izveštaj sa skupa pogledajte ovde.

Konkursi

U dodiru sa prirodom

Foto konkurs realizuje se u okviru projekta “U dodiru sa prirodom” uz finansijsku podršku Vikimedije Srbije. Cilj konkursa jeste prikupljanje slobodnih fotografija divljih vrsta flore i faune kao i fotografije predela u okviru zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije. Sve fotografije prikupljene u toku konkursa biće postavljene na Vikimedijinu ostavu i biće dostupne za dalje korišćenje pod jednom od Creative commons licenci. Konkurs se realizuje uz pomoć Biološkog društva “Dr Sava Petrović” i platformi WildBalkans i Hidden Serbia.

Tekst konkursa i sve informacije u vezi slanja fotografija možete naći na sledećem linku.

Projekti

VIDEO: Buđenje prirode – 20. godina postojanja Kancelarije Zavoda…

Kroz saradnju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Biološkog društva „Dr Sava Petrović“ iz Niša, u okviru projekta „Skriveni uglovi Srbije“, izrađen je kratak dokumentarni film „Buđenje prirode“. Film je nastao u cilju predstavljanja 20 godina rada kancelarije Zavoda u Nišu i premijerno je prikazan na ceremoniji proslave ovog velikog jubileja. Read more “VIDEO: Buđenje prirode – 20. godina postojanja Kancelarije Zavoda u Nišu”