Mikro flora peglane kobasice
[:sr]Član Biološkog društva i master student biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, Danilo Penić, imao je priliku da svoja istraživanja u okviru izrade master teze predstavi široj javnosti.
Moj master rad počeo sam da radim pre dve godine i na samom početku nisam ni slutio kakve poteškoće i probleme sebi postavljam. Trenutno je moj krajnji cilj završetak rada i publikovanje istog. Tokom izrade naučnog rada istraživači se prvo susreću sa već postojećom literaturom ali u mom slučaju literatura ne postoji ili je veoma retka. Naravno puno mi je pomogla moja mentorka Nataša Joković, koja je kao i ja prilikom izrade svog diplomskog rada, a kasnije i doktorske disertacije imala poteškoća, jer nije bilo moguće uporediti dobijene podatke sa prethodnim istraživanjima. Naravno to nam je dalo snagu i volju da radimo nešto novo, ispitujemo proizvode koji do sada nisu pomenuti u literaturi i tako budemo pioniri u tim oblastima. Moj glavni motiv i pokretač da radim baš peglanu kobasicu bio je taj što je ljudi na Staroj planini od davnina prave, ali se znanje i recept prenosio s kolena na koleno. Naravno tako sam i ja naučio kako da pravim peglanu kobasicu. Zato sam dobio želju da pristupim kao naučnik i utvrdim šta se dešava na molekularnom nivou. Glavni deo mog rada je utvrđivanje vrsta mikroorganizama koji su zaslužni za sazrevanje peglane kobasice.
Širi pogled ovog rada nije samo fundamentalni značaj već i praktično povezivanje privrede i nauke, a iz toga bi proistekla visoka kvalitetna tradicionalna hrana. Tako bi zaštitili tradicionalne vrednosti, pospešili lokalnu proizvodnju i geografski zaštitili domaće proizvode. Veliki potencijal naše države su mladi ljudi koji imaju znanje i koji žele da ulože vreme i napor kako bi proizveli kvalitetnu i zdravu hranu.
Iskreno se nadam da nisam pojedinac i da postoji još studenata koji marljivo rade i koji dele ista ili slična mišljenja. – dodao je Penić.
[:]