Crni trn kao podloga za koštičave vrste voćaka
Crni trn (Prunus spinosa), u narodu poznat i kao trnjina, je samonikla trnovita vrsta šljive koja raste kraj puteva i na obodima šuma. Od davnina je poznata po svojim lekovitim svojstvima lista i ploda zbog čega je upotrebljavana u narodnoj medicini. Ipak sa druge strane ova vrsta je nedovoljno proučena i popularizovana. Ova voćka je neopravdano skrajnuta iz fokusa interesovanja pomološke stručne javnosti i ostala je nedovoljno istražena i predmet predrasuda.
Ono što je manje poznato široj javnosti jeste to da se crni trn može koristiti u rasadničkoj a ne samo u prehrambenoj proizvodnji. Naime, ova vrsta je prilagodljiva i tolerantna prema činocima sredine (zemljište, temperatura, vlaga i sl.), takođe pokazuje visok nivo tolerancije na bolesti. Sve to uz slabu bujnost stabla i snažan korenov sistem ga čini idealnom podlogom za kalemljenje domaćih sorti koštičavih voćnih vrsta (šljiva, kajsija, breskva i badem). Ove osobine naročito dolaze do izražaja pri gajenju voćki na lokacijama sa manje povoljnim uslovima i zasadima gustog sklopa.
Crni trn pokazuje dobru podudarnost sa sortama šljive i kajsije a nešto slabiju sa bademom i breskvom. Stabla okalemljena na crnom trnu su vitalna, rano prorode (već u drugoj godini) i daju obilan, kvalitetan rod
i krupne plodove.
Rad „Crni trn (Prunus spinosa) kao podloga za koštičave vrste voćaka“ daje jedan sasvim drugačiji pogled na stvari i rehabilituje ovu vrstu.
Više informacija na linku.