Novosti

Novosti

POSTAVLJEN SAVREMENI TERMOVIZIJSKI NADZOR POŽARA NA SP „LALINAČKA SLATINA“

U okviru projekta za poboljšanje bezbednosti i sprečavanje potencijalnih požara na Lalinačkoj slatini, nedavno je instalirana termovizijska kamera, koja ima za cilj rano otkrivanje eventualnih požara, pružajući važan doprinos zaštiti ovog prirodnog područja. Ovom inovacijom se mnogostruko povećavaju šanse za brzu reakciju i efikasno suzbijanje vatre pre nego što se proširi na veće površine. Biološko društvo “Dr Sava Petrović” je kroz projekat, realizovan uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, doniralo ovaj savremeni termovizijski nadzorni sistem.
Read more “POSTAVLJEN SAVREMENI TERMOVIZIJSKI NADZOR POŽARA NA SP „LALINAČKA SLATINA“”

Novosti

Uspostavljanje termovizijskog sistema za ranu detekciju požara: Borba za…

Ana Radovanović, diplomirani biolog i samostalni saradnik u Spomeniku prirode “Lalinačka slatina”, zajedno s JP “Direkcijom za izgradnju grada Niša”, predstavlja ključnu figuru u inovativnoj inicijativi u cilju prevencije i brzom reagovanju na požare na ovom lokalitetu. Lalinačka slatina, prelepo zaštićeno područje koje je tokom ove godine bilo suočeno s dva ozbiljna požara, sada postaje arena inovacija u domenu prevencije požara.

Read more “Uspostavljanje termovizijskog sistema za ranu detekciju požara: Borba za očuvanje biodiverziteta na Lalinačkoj slatini”

Novosti

ISTRAŽIVANjE I MAPIRANjE BILjNIH VRSTA NA LALINAČKOJ SLATINI

Kontinuirani monitoring biljnih vrsta, naročito onih značajnih sa aspekta zaštite, određenog prirodnog dobra od krucijalnog je značaja za očuvanje prirodne vrednosti istog ali i za očuvanje specijskog diverzita i habitata mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Spomenik prirode ,,Lalinačka slatina“ stavljen je pod zaštitu 2015. godine sa ciljem očuvanja slatine koje, zbog svog specifičnog zemljišta spada u red veoma ugroženih i fragilnih staništa. Read more “ISTRAŽIVANjE I MAPIRANjE BILjNIH VRSTA NA LALINAČKOJ SLATINI”

Novosti

Promocija publikacije “Zaštićena prirodna dobra Srbije” u izdanju Zavoda…

U vizitorskom centru Cerjanske pećine, na samo desetak metara od same pećine, održana je promocija publikacije “Zaštićena prirodna dobra Srbije”, koju je izdao Zavod za zaštitu prirode Srbije. Govornici su upoznali prisutne sa publikacijom i približili im čari i osobitosti Cerjanske pećine, koju su posetioci naknadno mogli istražiti u vođenom obilasku.

Read more “Promocija publikacije “Zaštićena prirodna dobra Srbije” u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije”

istrazivanja

Lalinačka slatina: Oaza pirodne raskoši pod budnim okom naučnika

Lalinačka slatina, smeštena jugoistočno od Niša, predstavlja zaštićeno prirodno dobro prostirući se na teritoriji gradske opštine Palilula i opštine Merošina. Ovo jedinstveno stanište, čija je površina oko 250 hektara, smešteno duž leve obale Južne Morave u dolini Dudulajske reke, skriva veliku raznolikost flore i faune.

Read more “Lalinačka slatina: Oaza pirodne raskoši pod budnim okom naučnika”

Novosti

Zaštita Lalinačke slatine: Borba za očuvanje dragocenog prirodnog blaga

U srcu planine Mali Jastrebac, uz obalu reke Južne Morave, skriva se Lalinačka slatina – oaza bogatstva mineralnih soli i retkih biljnih vrsta. Međutim, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovodi ovu prirodnu lepoticu u opasnost. Projekat za rano detektovanje požara je ključna inicijativa u očuvanju ovog jedinstvenog prirodnog resursa.

Read more “Zaštita Lalinačke slatine: Borba za očuvanje dragocenog prirodnog blaga”

Novosti

Održana godišnja prezentacija rezultata monitoringa i istraživanja sprovedenih u…

Seminar naučno-istraživačkih rezultata monitoringa u zaštićenim područjima čiji je upravljač Javno preduzeće “Srbija šume”, ove godine okupio je na Rtnju brojne istraživače, institucije i organizacije koje su prezentovale svoj ovogodišnji rad i rezultate svojih istraživanja.

Read more “Održana godišnja prezentacija rezultata monitoringa i istraživanja sprovedenih u zaštićenim područjima”

Kamp

Naučno-istraživački kamp “Gornji Krivodol 2022”

Biološko društvo “Dr Sava Petrović” ove godine organizuje istraživački kamp “Gornji Krivodol” u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Selo Gornji Krivodol

Gornji Krivodol je najistočnije naselje u Srbiji. Za ljubitelje prirode ovaj deo Stare planine predstavlja jedan od najlepših krajolika naše zemlje. Selo se nalazi uz granicu sa Bugarskom, na prevoju nadmorske visine oko 700 m, iznad kojeg se uzdižu pašnjaci do visine od 1.600 m. Tridesetak godina ranije na području Gornjeg Krivodola držano je više od 15.000 ovaca, da bi devedesetih godina prošlog veka sve zamrlo i u selu koje je nekada imalo više od 1000 stanovnika ostalo još desetak starih i bespomoćnih gorštaka. Prema popisu iz 2011. bilo je 8 stanovnika, danas ih je samo 4. 

Nastavna baza i smeštaj

U saradnji Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i SO Dimitrovgrad, na Staroj planini je osnovana Nastavna baza za planinsko stočarstvosvojevrstan centar za edukaciju i naučno-istraživački rad.

Nastavna baza za planinsko stočarstvo raspolaže kapacitetima za smeštaj dvadeset studenata i nastavnika, kongresnom salom, bibliotekom, laboratorijom i ambulantom,pri čemu se preko puta Nastavne baze, u adaptiranoj zgradi stare mlekare mogu organizovati edukativni programi i za velike grupe učesnika studenata veterinarskih, poljoprivrednih i bioloških fakulteta, učenika srednjih veterinarskih i poljoprivrednih škola, veterinara, stočara i proizvođača.

Kada?

Istraživački kamp će se održati u periodu od 18. do 22. avgusta 2022. godine.

Smeštajni kapaciteti u nastavnoj bazi su ograničeni na dvadeset ležajnih mesta pa će prijave za kamp biti otvorene do 31. jula ili do popunjavanja kapaciteta.

Ko može da se prijavi?

Za učešće na istraživačkom kampu mogu da se prijave svi članovi BDDSP koji su platili članarinu za tekuću godinu pre početka kampa.

Program aktivnosti

Program aktivnosti - Gornji Krivodol

Prijavni formular

Za kamp se možete prijaviti slanjem e-maila na adresu info@bddsp.org.rs sa Vašim podacima (ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa) nakon ćega će Vas kontaktirati organizacioni tim BDDSP radi dodatnih informacija.