Novosti

Novosti

Održana godišnja prezentacija rezultata monitoringa i istraživanja sprovedenih u…

Seminar naučno-istraživačkih rezultata monitoringa u zaštićenim područjima čiji je upravljač Javno preduzeće “Srbija šume”, ove godine okupio je na Rtnju brojne istraživače, institucije i organizacije koje su prezentovale svoj ovogodišnji rad i rezultate svojih istraživanja.

Read more “Održana godišnja prezentacija rezultata monitoringa i istraživanja sprovedenih u zaštićenim područjima”

Kamp

Naučno-istraživački kamp “Gornji Krivodol 2022”

Biološko društvo “Dr Sava Petrović” ove godine organizuje istraživački kamp “Gornji Krivodol” u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Selo Gornji Krivodol

Gornji Krivodol je najistočnije naselje u Srbiji. Za ljubitelje prirode ovaj deo Stare planine predstavlja jedan od najlepših krajolika naše zemlje. Selo se nalazi uz granicu sa Bugarskom, na prevoju nadmorske visine oko 700 m, iznad kojeg se uzdižu pašnjaci do visine od 1.600 m. Tridesetak godina ranije na području Gornjeg Krivodola držano je više od 15.000 ovaca, da bi devedesetih godina prošlog veka sve zamrlo i u selu koje je nekada imalo više od 1000 stanovnika ostalo još desetak starih i bespomoćnih gorštaka. Prema popisu iz 2011. bilo je 8 stanovnika, danas ih je samo 4. 

Nastavna baza i smeštaj

U saradnji Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i SO Dimitrovgrad, na Staroj planini je osnovana Nastavna baza za planinsko stočarstvosvojevrstan centar za edukaciju i naučno-istraživački rad.

Nastavna baza za planinsko stočarstvo raspolaže kapacitetima za smeštaj dvadeset studenata i nastavnika, kongresnom salom, bibliotekom, laboratorijom i ambulantom,pri čemu se preko puta Nastavne baze, u adaptiranoj zgradi stare mlekare mogu organizovati edukativni programi i za velike grupe učesnika studenata veterinarskih, poljoprivrednih i bioloških fakulteta, učenika srednjih veterinarskih i poljoprivrednih škola, veterinara, stočara i proizvođača.

Kada?

Istraživački kamp će se održati u periodu od 18. do 22. avgusta 2022. godine.

Smeštajni kapaciteti u nastavnoj bazi su ograničeni na dvadeset ležajnih mesta pa će prijave za kamp biti otvorene do 31. jula ili do popunjavanja kapaciteta.

Ko može da se prijavi?

Za učešće na istraživačkom kampu mogu da se prijave svi članovi BDDSP koji su platili članarinu za tekuću godinu pre početka kampa.

Program aktivnosti

Program aktivnosti - Gornji Krivodol

Prijavni formular

Za kamp se možete prijaviti slanjem e-maila na adresu info@bddsp.org.rs sa Vašim podacima (ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa) nakon ćega će Vas kontaktirati organizacioni tim BDDSP radi dodatnih informacija.

 

Predavanja

20 godina Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ i Parka prirode „Golija“

Povodom 20 godina zaštite Parka prirode Golija i 20 godina od proglašenja Rezervata biosfere „Golija-Studenica“, 09. i 10. novembra 2021. godine održan je seminar u organizaciji JP „Srbijašume“, Prvog dana seminara prezentovani su naučno-istraživački projekti koji su tokom 2020. i 2021. godine realizovani u zaštićenim područjima kojima upravlja JP „Srbijašume“.

Read more “20 godina Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ i Parka prirode „Golija“”

Najave

Svečana premijera filma “Lalinačka slatina” u “Sinepleksu”

Igrano-dokumentarni film “Lalinačka slatina” biće premijerno prikazan u petak, 21. maja, u bioskopskoj sali “Sinepleks”, sa početkom u 12 časova. Film je nastao u saradnji Biološkog društva “Dr Sava Petrović” iz Niša i Direkcije za izgradnju grada Niša, upravljača zaštićenog područja Lalinačka slatina. Zvanični trejler za ovaj film dostupan je na YouTube linku. Read more “Svečana premijera filma “Lalinačka slatina” u “Sinepleksu””

istrazivanja

Crni trn kao podloga za koštičave vrste voćaka

Crni trn (Prunus spinosa), u narodu poznat i kao trnjina, je samonikla trnovita vrsta šljive koja raste kraj puteva i na obodima šuma. Od davnina je poznata po svojim lekovitim svojstvima lista i ploda zbog čega je upotrebljavana u narodnoj medicini. Ipak sa druge strane ova vrsta je nedovoljno proučena i popularizovana. Ova voćka je neopravdano skrajnuta iz fokusa interesovanja pomološke stručne javnosti i ostala je nedovoljno istražena i predmet predrasuda. Read more “Crni trn kao podloga za koštičave vrste voćaka”

istrazivanja

Nova vrsta ptice za faunu Srbije – Stepski vivak…

Istraživački tim Biološkog društva „Dr Sava Petrović“ je 13. aprila ove godine, zajedno sa Slobodanom Markovićem iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, posetlia vlažne livade na periferiji Niša, kod sela Bubanj. Svega nekoliko dana ranije (9. aprila) na ovom području zabeležen je stepski vivak (Vanellus gregarius), kao nova vrsta za ornitofaunu Srbije. Istraživači su nakon svega desetak minuta na lokaciji potvrdili prisustvo ove vrste, a najveće iznenađenje za sve je bilo prisustvo čak dve individue. Read more “Nova vrsta ptice za faunu Srbije – Stepski vivak (Venellus gregarius)”