Blog

News

Radio emisija "Prirodnim tempom"

Prirodnim Tempom – emisija 21, sezona 2

“Ako pčele izumru, naša civilizacija će nestati četiri godine kasnije”. Koliko je ova tvrdnja o našoj današnjoj vrsti nedelje, Apis melifera, zapravo istinita?

Kako matica kontroliše pčele radilice, koliko je teško baviti se pčelarstvom, kako prepoznati kvalitetan med razjasnio nam naš današnji gost sa više aspekata. Sa nama je razgovarao Nikola Jovanović, doktorand sa PMFa u Nišu na departmanu za biologiju i ekologiju, a ujedno i član udruženja pčelara “Suva planina – Niška Banja”.

Pored glavne teme u ovonedeljnoj emisiji pričamo i o nedovoljno poznatim detaljima iz biografije Čarlsa Darvina u čast 209 godina od njegovog rođenja.

Poslušajte emisiju na linku:

Radio emisija "Prirodnim tempom"

Prirodnim Tempom – emisija 20, sezona 2

Proslavili smo naše uspešno dvadeseto emitovanje na Super radiju izuzetno informativnom emisijom!

Tim povodom obe kourednice su se sastale u studiju da vas provedu kroz prethodna emitovanja i najzanimljivije događaje iz sveta biologije! Predstavili smo prvi teren biološkog društva „Dr Sava Petrović“ u 2018. godini najavljen za nedelju 11. ferbruar, a imali smo i jednog izuzetnog gosta.

Sa nama je razgovarao Ivan Medenica, diplomirani biolog čija je velika ljubav prema nauci, a pre svega pticama, dovela stručnjake i naučnike na jug Srbije. Sa Ivanom smo prošli širok spektar tema, od pojašnjenja Natura 2000 mreže, preko monitoringa sova stare planine do praktičnih saveta za naučne entuzijaste na početku svog istraživačkog puta.  

Snimak emisije je na narednom linku, nadamo se da ćete uživati u slušanju:

Radio emisija "Prirodnim tempom"

Prirodnim Tempom – emisija 19, sezona 2

Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo?

Pitanja su stara koliko i ljudska percepcija sebe, a svako vreme donosi svoje odgovore… Neke od njih ponudiće nam prof. dr Dragan Gajić koji je, izmedju svega ostalog navedenog u njegovoj bogatoj biografiji, predsednik astronomskog društva “Alfa” i redovni profesor nа Depаrtmаnu zа fiziku Prirodno-mаtemаtičkog fаkultetа u Nišu.

Započeli smo pričom o trenutno aktuelnoj školi astrobiologije (u koju se mogu uključiti svi koji bi voleli da znaju po nešto o zvezdama, vanzemaljskom životu, sunčevom sistemu … a imaju vremena da četvrtkom uveče prošetaju do PMFa u Nišu) i nastavili sa pitanjima evolucije čoveka i kosmičkim zabludama …

Naravno obeležili smo i svetski dan vlažnih staništa, pa preslušajte naredni link kako bi čuli više o svemu ovome:

 

Radio emisija "Prirodnim tempom"

Prirodnim Tempom – emisija 18, sezona 2

A sada malo egzotike!

Ovonedeljnu emisiju posvetili smo  jednom od najsmelijih, a neki bi rekli i najčudnijih, hobija među ljubiteljima prirode: teraristici. Ukoliko ste pasionirani terarista ili pak početnik, možete mnogo toga zanimljivog čuti u ovom emitovanju: od neverovatnih činjenica o zmjama, preko fosforescentnih škorpija, do praktičnih saveta za čuvanje tarantula. Sa nama na ovu temu razgovara Uroš Vezenković, beogradski terarista sa dugogodišnjim iskustvom u druženju sa egzotama.

Emisiju završavamo šetnjom kroz kanjon Dervente … a o svemu tome više na narednom linku:

 

Radio emisija "Prirodnim tempom"

Prirodnim Tempom – emisija 17, sezona 2

Prvu emisiju u 2018. godini posvetili smo pticama!

Prirodni tempo nam ovoga puta zadaje Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Od njega ćete saznati  šta je to zimski popis ptica vodenih staništa, kako da dobijete priručnik za prepoznavanje vrsta, ali i na čemu je to naš gost radio proteklih godina u specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“.

Započinjemo neverovatnim zanimljivostima iz ptičijeg sveta, nastavljamo sa sivom čapljom (Ardea cinerea) i završavamo sa još jednim uključenjem! Da nas podseti na neke aktuelne teme javio nam se naš nedavni gost Nemanja Potrebić! On nam je preneo utiske sa najavljene proslave srpske nove godine u selu Temska ali i prokomentarisao trenutnu situaciju sa mini hidroelektranama.

Dragi slušaoci naučite nešto više o pticama, učestvujete u zimskom popisu i budite sa nama svakog petka od 17:00 i u ovoj godini!

Edukacija

Letnji kurs za determinaciju makroinvertebrata

In the period from 22 to 26 August, at the Faculty of Science and Mathematics in Niš, in cooperation with the Biological Society “Dr. Sava Petrović” and members of the project team: http://www.rufford.org/projects/maja_ilic we held a summer course for determination of the most common groups of freshwater macroinvertebrates. The course was intended for students of Biology and Ecology with aim to get students who are interested in Hydrobiology facilitate laboratory work. At the end of the course all participants received certificates of attendance and subsequently involved in work on projects funded by Rufford Foundation.
Coordinator: Olivera Stamenković

Gallery


Novosti

12. Simpozijum o flori Srbije i susednih regiona

U organizaciji Departamana za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i Biološkog društva “Dr Sava Petrović”, održan je dvanaesti po redu Simpozijum o Flori jugoistočne Srbije i susednih regiona, u periodu (SFSES) od 16-19 juna 2016. godine, na Kopaoniku.

Ovogodišnji susret botaničara otvorio je Prof. dr Vladimir Ranđelović, koji je pozdravio prisutne a skup je započet rečima dr Tanje Mihailov Krstev i dr Novice Ranđelovića u znak sećanja na nedavno preminulog prirodnjaka i botaničara prof. dr Spasa Krumova Sotirova.

U okviru uvodnih izlaganja u prepodnevnim satima predavanje je održao Dmitar Lakušic, koji je govorio o bogatom biljnom svetu Nacionalnog parka Kopaonik. Zatim je Niko Radulović govorio o istraživačkim aktivnostima OSA grupe koja se dugi niz godina uspešno bavi istraživanjem biljnih metabolita, sa akcentom na floru jugoistočne Srbije. Prof dr Vladimir Žikić je u svom izlaganju – Plants and insects in multitrophic association, ukazao na važnu ulogu insekata u evoluciji biljaka. Prof dr Steve Quarrie je svoje predavanje posvetio mladim istraživačima i nešto više rekao o mogućnostima njihovog uključivanja u međunarodne projekte, kao sto je H2020. Sofija Pekić Quarrie je govorila o trenutnom stanju nauke i visokog obrazovanja u Srbiji, u svom predavanju – Quality assurance in higher education – is Serbia in Europe?

U popodnevnim satima usledila su izlaganja iz oblasti taksonomije i sistematike, gde je posebnu pažnju privuklo izlaganje Dörte Harpke – Species and species boarders in Gagea sect. Gagea. Program je prvog dana završen predavanjima i prezentacijom postera sa temom fitohemija i fitoterapija.

Drugi dan simpozijuma započeo je predavanjima na temu fitogeografija, floristika i fitoekologija, a nakon toga usledila su predavanja iz oblasti: poljoprivrede, šumarstva i pejzažne ahitekture, zaštite prirode i životne sredine, zoologije (interakcija biljaka i životinja), zatim fitogeografije, floristike i fitoekologije.

Iz ovih oblasti predavanja su održali istraživači i studenti doktorskih studija Miloš Popović (Distribution, ecology and local spatial ecology of the scarce large blue butterfly in Serbia), Maja Lazarević (Comparative morphology of forewings of the genera Trioxys Haliday and Binodoxys Mackauer (Hymenoptera: Braconidae: Aphidiinae) i Aca Đurđević (The shape of mandibles in the Chironomidae family (Insecta: Diptera) as a predictor of feeding type).

Drugi dan završen je posterskom prezentacijom sa temama: genetika, selekcija i biotehnologija, zaštita prirode i životne sredine, poljoprivreda i šumarstvo, zoologija (interakcija biljaka i životinja).

Poslednji dan simpozijuma obeležila je pešačka tura do Pančićevog vrha (2017m).

Piše: Margareta Nikolić

Najave

Promocija časopisa “Terenac”

Magazine “Terenac” is committed to protecting nature. The first issue was released in January 2016. Publisher of the magazine is BSSRSJosif Pančić, Novi Sad. In this magazine publishers are trying to present many activities and news in the field of biology and ecology in the country and abroad, from the perspective of young ecologists, biologists, activists and nature lovers.